Дестилерии за етерични масла: Безсмъртниче (жълт смил)

У нас, когато стане дума за етерични култури, които се използват за дестилиране на масло – се сещаме за най-популярните – розово масло, лайка, лавандула и бял равнец. Разбира се, има и други растения, от които се произвеждат етерични масла и не бива никак да бъдат подценявани. Едно от тези растения е именно безсмъртничето или жълт смил, също познато наименование на растението.

Жълтият смил е многогодишно тревисто растение. Коренището е вдървесинено, дълбоко проникващо в почвата. Стъблата са обикновено по няколко. Те са високи до 30 см, целите заедно с листата покрити с гъсти сивобели власинки, разклонени само в зоната на съцветията.

Основните листа са продълговато обратно яйцевидни или лопатовидни, тъпи, стеснени в дръжки. Листата по стъблата са последователни, линейно-ланцентни, целокрайни, приседнали заострени. Цветните кошнички са дребни, многобройни, кълбовидни, събрани в гъсти щитовидни метлици на върха на стъблото и разклоненията му.

Те са лимоненожълти или златистожълти с многобройни обвивни, керемидообразно наредени листчета, горната част на които по-късно се разперва. Цветчетата са тръбесто-фуниевидни. Плодът е продълговат, с хвърчилка. Цъфти през лятото.

За безсмъртничето се казва, че не са толкова взискателна култура, съответно грижата около нея не е толкова много.

By | 2019-09-06T13:56:50+03:00 септември 6th, 2019|Етерични масла|0 Comments