Бял равнец – вълшебната билка, която лекува всякакви здравословни проблеми

Когато стане дума за бял равнец (Achillea millefolium) веднага можем да го асоциираме с билка, която има редица ползи за здравето. То е изключително познато в северното полукълбо и наистина се използва за лечение. Също така, белият равнец е едно от най-използваните растения за дестилация на етерични масла.

Ако се чудите кога е точното време да се бере бял равнец, то отговорът е през месец юни. Тогава нежните бели цветчета на билката кичат поляните близо и надалеч, по планини, равнини и сред долове.

Описание и значение на белия равнец

Белият равнец е многогодишно тревисто растение. Стъблото му е високо около 50 сантиметра. Листата са двойно до тройно пересто нарязани със заострени линейно листчета. Цъфти през месеците от май до септември.

Намира се около тревисти места, ливади и храсталаци. Установен е в цялата страна до 1500-2000 метра надморска височина. Както споменахме не един и два пъти – има изключителни лечебни свойства.

Билките се сушат 4-5 часа на слънчева светлина, а след това се доизсушават на сянка или в сушилня на 40 градусова температура.

Белият равнец съдържа от 0,1 до 0,5 процента етерично масло. Противовъзпалителното действие се дължи главно на дъбилните вещества и етеричносто масло в растението.

За какво точно помага белия равнец?

Белият равнец събужда апетита и подобрява състоянието на стомаха. Може да помогне и при гастрит, колит, диария. Растението помага и за по-бързото съсирване на кръвта, което я прави много ценна при кръвоизливи, кървене на носа и венците, както и при открити рани. Даже може да помогне и при ревматизъм.

Най-известни са силните лечебни свойства на растението за лечение на гинекологични проблеми и затова едно от известните й названия е „билка на жените“.

By | 2019-05-08T14:21:12+03:00 май 8th, 2019|Етерични масла|0 Comments