Видове етерични масла подходящи за дестилация

Етеричното масло е концентрирана хидрофобна течност, която съдържа летливи ароматни съединения от различни растения. Етеричните масла са известни и като летливи масла или като растителни масла, от което се извличат, като например – масло от маточина. Те носят отличителния аромат на растението.

Етеричните маска обикновено се извличат чрез дестилация, често с помощта на пара. Друг процес на включва екстракция с помощта на разтворител.  Счита се, че най-ранните техники и модели, използвани за производство на етерични масла са на Ибн Ал-Байтар – андалуски лекар, фармацевт и химик.

Дестилация на розово масло

Розовите храсти са високо плодородни растения. Те продължават да цъфтят и да раждат розови пъпки в продължение на няколко седмици, което изисква ежедневно бране. Брането на рози е много труден и трудоемък процес, извършван само на ръка. Също така, времето е от съществено значение, защото за да получите най-високо качество розово масло, полетата трябва да бъдат обрани преди слънцето да изгрее прекалено ярко и да изпари скъпоценното цветно масло.

След като работниците приключат с брането на розите за деня, свежите цветове се отвеждат до дестилерията, където процесът на дестилация се извършва незабавно. Розовите цветове се поставят в специален дестилационен резервоар. После поток от пара с ниско налягане се отделя през пресните цветове, за да се освободи етеричното масло в парата. След това ароматната пара се кондензира чрез охлаждане в серпентина. Третият етап от процеса е разделянето, където етеричното масло се отделя от водата поради разликата в плътността.

Дестилация на маточина

Етерично масло от мaтoчинa се извличa чрез парна дестилация на pacтeниeтo Меlіѕѕа Оffісіnаlіѕ oт семейство Lаbіаtае. Маслото е с жълт до кехлебарено-жълт цвят с топъл тревист аромат. Toвa eтepичнo мacлo се yпoтpeбявa шиpoĸo в apoмaтepaпиятa.

Дестилация на лайка

Био етерично масло от лайка се добива посредством парна дестилация на растението Matricaria Recutita. Представлява мастилено синьо-зелена течност със специфичен плътен мирис.

Дестилация на лавандула

Био етерично масло от лавандула се добива посредством парна дестилация на растението Lavandula angustifolia. Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8–1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и други.

След като се транспортира до дестилерията лавандуловият цвят се натъпква в казаните за изваряване. Средно налягането, под което се извлича маслото е 3-5 атмосфери. Чрез процеса на парна дестилация маслото заедно с водата потича в специални съдове, откъдето маслото се отделя в кофи, и после в специални алуминиеви варели за по-добро съхранение и транспортиране до купувача на маслото.

Дестилация на бял равнец

Био етерично масло от бял равнец се добива посредством парна и водна дестилация на растението Achillea millefolium. Съцветията му са плоски, съставени от по няколко дребни цветове. Често се използват свежи или изсушени в букети. Белият равнец расте най-добре на ярко слънце и предпочита почви с добри дренажни свойства.

By | 2019-02-04T12:45:35+03:00 февруари 4th, 2019|Етерични масла|0 Comments