Какво е дестилерия и процесът на дестилация?

Какво е дестилация?

Дестилацията е процесът, в който се разделят течните смеси, състоящи се от летливи компоненти и основаващ се на различния им парен натиск. При дестилацията се изпаряват различните течности в апарат, където се получава самата смес – дестилат.

Дестилацията е метод, приоритетен за извличане на етерични масла от цветни и тревни култури и като такъв, той следва да отговаря на основните изисквания за добив на етерични масла. В процеса на извличане на етеричните масла ароматните вещества се взимат с минимални загуби.

Какво е дестилерия?

Дестилерията е съоръжението (казани), където се преработват етерични масла (лавандула, маточина, лайка, мента, бергамот, кипарис, кедър, бор, сандалово дърво, босилек, здравец, евкалипт, карамфил, лимон, мащерка, роза, салвия, тамян и други).

Детайлното познаване на процеса на добив на етерични масла и приетата технология, позволява автоматизирането му, чрез използване на датчици за температура и налягане; управляеми вентили за вода и пара; помпи с честотно регулиране на оборотите и прочие, като се използват зависимостите между температурите в различните фази на процеса и количествата подавана пара; вода; кондензат. Важно условие е, спазване параметрите на използваните енергоизточници – пара и вода и оттам, автоматично регулиране.

При изграждането на дестилерия се използват няколко компоненти – дестилационен казан (апарат), кожухотръбен топлообменник, флорентински съд, резервоар за дестилат, резервоар за обеднен дестилат.

By | 2019-02-04T11:22:30+03:00 януари 18th, 2019|Некатегоризиран|0 Comments