Дестилерии за етерични масла: Лавандула

Лавандулата е едно от най-използваните растения за производство на етерични масла. А в България държим първото място в света по добив на лавандулово масло, произвеждайки над 200 тона годишно (по данни от 2018 година).

Наред с розовото масло и лавандулата придобива голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села.

Българската лавандула измества по качества и показатели дори Франция, споменават източници на Fakti.bg. Ние сме и на първо място по производство и износ на маслото от лавандула. Нашето лавандулово масло се характеризира с дълготраен и фин аромат въпреки ниското съдържание на линалилацетат.

Лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло от което се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Етеричното масло от лавандула се извлича чрез парна дестилация.

Но защо да заложим на лавандулата? Защото освен, че е високомаслодайно растение, тя е и медоносно растение. Много пчелари я използват в своите имоти. По този начин се постига напълно затворен цикъл, тъй като медоносната пчела е основен опрашител, който оказва влияние върху вегетативното й размножаване, а от друга растение е сигурна паша за пчелите. Като цяло лавандулата носи само ползи – приятен аромат, красива визия, прогонва вредните насекоми и облагородява терена.

By | 2019-03-25T13:18:53+03:00 март 25th, 2019|Етерични масла|0 Comments