4 предимства от употребата на чай и екстракт от лавандула

Чаят от лавандула се приготвя чрез варене на лилавите пъпки на растението Lavandula angustifolia с гореща вода. Смята се, че този чай успокоява нервите, води до по-добър сън, подобрява здравето на кожата и предоставя много други предимства, въпреки че изследванията за полезните свойства на растението се фокусират най-вече върху екстракти от лавандулата.

Ето 4 възможни ползи от чая и екстракта от лавандула и науката зад тях:

1. Може да подобри настроението

Лавандулата се използва широко като ароматерапевтично средство и добавка, за да помогне при тревожност, депресия и умора. Проучванията сочат, че съединенията в лавандулата могат да стимулират активността в определени области на мозъка и да повлияят на предаването на импулси между мозъчните клетки по начини, които повишават настроението и предизвикват успокояващ ефект. Въпреки че е доказано, че както ароматът на екстракт от лавандула, така и оралните лавандулови масла подобряват настроението и успокояват ума, по-малко ясно е дали лавандуловият чай може да предложи подобни ползи.

  1. Може да подобри съня

Изследванията сочат, че успокояващият аромат на екстракта от лавандула може също да насърчи по-добрия сън. Проучване, проведено с 79 студенти, които съобщават за проблемите със съня, показало, че правилната хигиена на съня и дишането на лавандула подобрява качеството на съня.  Въз основа на тези резултати чаша чай от лавандула може да ви разпусне преди лягане и да ви помогне да имате по-здрав сън. Това може да се окаже особено вярно, ако отделите време, за да оцените и вдъхнете аромата.

  1. Може да успокои менструалните спазми

Спазмите в долната част на корема преди или по време на менструация са често срещан проблем сред жените. Лавандулата може да помогне при чувство на дискомфорт. По-конкретно, едно проучване на 200 млади жени в Иран установило, че мирисът на лавандула в продължение на 30 минути на ден през първите 3 дни от менструалния цикъл води до значително по-малко болезнени спазми след 2 месеца, в сравнение с контролната група. Други изследвания сочат, че масажът с етерично масло от лавандула също помага при менструални спазми.

  1. Може да подобри здравето на кожата

Доказано е, че маслото от лавандула проявява противовъзпалителни и антибактериални ефекти. В резултат на това се използва локално, за да помогне в борбата с акнето, да подобри възпалителните състояния на кожата като псориазис и да заздрави рани или ожулвания. Смята се, че това се дължи на свойството на лавандуловото масло да насърчава синтеза на структурния протеин колаген.

Как да си направите чай от лавандула и как безопасно да използвате маслото от лавандула

За да си направите чай от лавандула, можете да запарите закупени от магазина чаени торбички в гореща вода или да сварите свой собствен чай. Изсипете 1 чаша (250 мл) вода върху 1/2 чаена лъжичка лавандулови цветчета и оставете да се запари и изстине за няколко минути.

Употреба върху кожата

Екстрактите от лавандула се предлагат под формата на хранителна добавка и във вид на олио. За локална употреба смесете няколко капки лавандулово масло с едно от така наречените базови масла, като кокосово масло или масло от жожоба, преди да го втриете в кожата си. Можете също така да направите тест върху малък участък от кожата си, за да видите как тя реагира на разреденото лавандулово масло, преди да го използвате по-свободно.

Важно! Не прилагайте неразредено лавандулово масло върху кожата си, тъй като това може да предизвика дразнене и възпаление.

Ароматерапия

За да използвате масло от лавандула за ароматерапия, сложете няколко капки върху памучна топка или тъкан и вдишайте. Можете също да използвате дифузор на етерично масло или лампа за етерични масла.

By | 2021-10-14T14:41:30+03:00 октомври 14th, 2021|Етерични масла|0 Comments