Ще върнат ли инвестициите си производителите на лавандула у нас?

През тази 2019-та година, на лилавия фронт е доста запустяло и тихо. Пазарът най-сетне се насочи към дългоочаквано равновесие и ролите на производители и търговци се размениха.

Сделки се случват на 70 лева за килограм масло, а търсенето е доста слабо и необичайно. Няколко пъти споменахме тук в HTDistillery.com, че има голяма опасност от свръхпроизводство на лавандула в България през тази година. Всичко това беше неизбежно дотолкова, доколкото площите с лавандула продължиха безогледно да бъдат разширявани и надхвърлиха 180 хиляди декара – ръст от над 53% само за година.

Според данни на Държавен Фонд Земеделие, само в Добричка област насажденията с лавандула надминават 90 000 декара. До преди две години данните са сочили, че насажденията са били три пъти по-малко – около 33 000 декара.

Според експертите са възможни два сценария.

При първият сценарий продължаваме да инвестираме в лавандула ужасно много. Заради това достигаме до постепенен спад и последващ срив в цената на лавандулово масло, който може би ще достигне до 40 лева на килограм. След това новите инвестиции в насаждения, техника и дестилерии ще се изравнят като доходност със зърното.

При вторият сценарий нещата изглеждат малко по-добре. При него успокояваме растежа и оптимизираме насажденията с лавандулово растение. След това изчистваме сортовия състав, ограничаване износа на посадъчен материал. Патентоваме марка ЗГУ и ЗНП за налагане на поне два стандарта за качествено масло с произход България.

Благодарение на това развиваме нови продукти и създаваме специфични пазарни ниши. Постепенно започваме да инвестираме в посадъчен материал и научни изследвания. По този начин, на база на всичко това имаме дългосрочно защитени по-високи цени, нови пазари, продажби и ноу-хау.

Съветите на повечето експерти са производителите на лавандула да намалят растежите си и вместо това да наблегнат на оптимизиране на своите насъждения с растението.

By | 2019-08-23T10:12:42+03:00 август 23rd, 2019|Етерични масла|0 Comments