Дестилерии за етерични масла: Розово масло

Розовото масло е едно от най-използваните видове масла при дестилация от земеделците в България. С маслото от роза сме известни, както в цяла Европа, така и в Съединените Американски Щати.

Неповторимите български рози се използват за различни видове продукти – хранителни добавки, козметика, парфюми, розова вода и много други.

Розовото масло е продукт от маслодайни рози, които се получават от дестилация на различни видове рози – Rosa Damascena, Sempervirens, Moschata и други.

Маслодайните рози започват да се оглеждат най-напред в древна Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си я пренесли на Балканския полуостров.

За какво се използва розовото масло?

Ако нямате алергия към аромата на розата, имате възможност да използвате царицата на цветята и като антидепресант, и като средство, което стимулира кръвообращението, нормализира кръвното налягане и прекрасен способ да направите кожата си копринено нежна.

Парфюмерите я използват при създаването на парфюмите, а ние можем да използваме розовото масло и листенцата от рози, за да си организираме розово блаженство.

Има два начина да се добие розово масло от маслодайната роза:

При методът на дестилация с водна пара на свеж розов цвят, венчелистчетата се събират рано сутрин в сухо време и се подлагат на дестилация. Маслото може да се получи и чрез метода на екстракция, като материалът се екстрахира с етер, при което се получава така наречения „розов конкрет“. Той представлява меко, восъкоподобно вещество, от което розовото масло се извлича с алкохол. Цветовете съдържат 0.02 процента – 0.04 процента етерично масло и в редки случаи може да достигне до 0.09%. Обикновено от 2 – 3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло.

By | 2019-02-25T15:10:16+03:00 февруари 25th, 2019|Етерични масла|0 Comments