Дестилерии за етерични масла: Салвия (градински чай)

След като разгледахме някои от най-популярните и използвани култури за етерични масла (розово масло, лавандула, бял равнец) и продължихме през по-малко известните като безсмъртничето, е време да споменем няколко неща и за Салвия скларея.

Салвия (Salvia) е род покритосеменни растения от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти растения, разпространени по целия свят с най-голяма концентрация в Централна Азия и Близкия изток. Някои видове се отглеждат като подправки или декоративни растения.

Маслото от Салвия е важен съставен елемент на тонизиращи и успокояващи нервното напрежение и депресиите смеси. Понижава артериалното налягане, действа болкоуспокояващо, регулира менструалния цикъл, облекчава при проблемите на менопаузата. Използва се при кожни възпаления, намалява косопада, забавя стареенето на кожата. Укрепва имунната система.

По-малката сестра на градинския чай расте на стръкове, а не на туфи, като него. Листата й са по-широки, а поникне ли на добра земя, може и на ръст да го надмине. До метър израства и стъпва на стъбло ячко като бамбук , че пуска и дебела сянка под себе си.

Етеричното масло от салвия има едно разкошно свойство – освен че в малки дози действа успокоително, а в по-големи – антидепресивно и силно тонизиращо, то отключва и стимулира имунната система , помага й да реши някои леки хормонални отклонения при жените: регулира месечния цикъл абсолютно безвредно за разлика от химическите лекарства, отлага преминаването към менопаузата, облекчава горещите вълни, изпотяванията и болките в периода на критичната възраст.

By | 2019-10-01T12:32:03+03:00 октомври 1st, 2019|Етерични масла|0 Comments