Етерично-маслени култури: Нужна ли е саморегулация у нас?

Нашата страна продължава да бъде един от най-големите производители на етерични масла в света. Основните ни култури, с които сме известни остават розовото масло, лавандулата, белия равнец и още няколко растения. Въпреки тези данни, бъдещето в сектора не е толкова розово, колкото ни се иска да бъде.

През последните три години се затвърждава тенденцията за увеличаване на посевните площи с цел да бъдат дестилирани в етерични масла. Тук в HTDistillery.com преди време ви споменахме за това дали има тенденция за свръхпроизводство на лавандула у нас, което носи и своите негативи на пазара.

Известни признаци за пренасищане на пазара при някои масла се появиха още през 2017 година и се задълбочиха допълнително през 2018 година. Цената на розовото масло се понижи с близо 40% за две години, на маслото от синя лайка – с над 30%, а пазарът на маточина буквално замря.

През 2017 година започва повишаването на посевите на различните растителни култури, като значително се забелязва увеличаването на лавандула и роза. При маслодайната роза от сезон 2018 бе белязана от свръхпроизводство, ниски цени и напрежение в бранша. Цената на розовото масло ще продължава да бъде под натиск заради натрупаните количества и големия дял нови площи, които тепърва ще влязат в цветодаване.

Огромното увеличаване на посевните площите оттук нататък няма да води до по-висока доходност. Цената на маслото от лавандула вероятно ще се окаже под силен натиск още през тази 2019 година, особено ако природните условия бъдат благоприятни.

Останалите масла, които имат доста големи посевни площи у нас са: маточина, лайка и бял равнец.

Дестилационните мощности в страната като цяло са достатъчни, за да посрещнат нарасналото производство на етерично-маслени култури, но не могат да гарантират преработката на цялата суровина при екстремни условия (скъсяване жътвената кампания).

Ролята на държавните органи в страната в момента е доста противоречива. През последните 5 години производството и преработката на маслени култури са приоритетни по линия на ПРСР.

Именно за това, тук идва резонния въпрос: “Нужна ли е саморегулация на сектора у нас?”

By | 2019-07-17T13:13:17+03:00 юли 17th, 2019|Етерични масла|0 Comments