Тамян – ароматът, от който имаш нужда

Тамянът (също и на арабски: лубан) е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Тя се използва за производство на обреден тамян, но също така в парфюмерията и козметиката.

Добивът и търговията със смола са добре развивани в продължение на хилядолетия. Отглеждането и грижата за дърветата доскоро е била нископлатена дейност, но това се променя през последните години. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се преработва чрез водно-парна дестилация. Така се извлича високо цененото етерично масло „Frankincense“. В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. В Азия съответно те са в Индия и Китай.

Съществуват четири основни вида Boswellia, от които се добива качествен материал – Сакра (Индийски тамян), Картерии (от Сомалия и Йемен), Папирифера (Етиопия, Сомалия) и Фререана. Все още има неизучени и рядко срещани видове. Разликите в състава зависят от сорта и времето на беритбата. Смолите се окачествяват ръчно.

Тамянът е споменат в Библията и други свещени книги като един от трите подаръци от влъхвите, които получава Новородения Иисус Христос.

Аромати, аромати, аромати (както и да ги опишете) могат да се използват за предизвикване на специфични реакции. Например; за насърчаване на релаксация, подпомагане на съня, насърчаване на концентрацията, стимулиране на творчеството, повишаване на мотивацията и повишаване на сексуалното желание. Освен това има и цял набор от религиозни, естетически и практически съображения. Друго измерение е, че специфични аромати или съставки могат да се използват за специфични цели.

По-долу изследваме тези атрибути и употреби за тамян, подчертаваме различни предимства и предлагаме аромати за поводи и цели.

  1. Отпускане. Запалете малко тамян, свийте се на дивана с чаша чай, книга и малко музика. Друга възможност е да пуснете вана и да замените свещите с тамян или две. Меките аромати допълнително ще подобрят това време, като ви позволят да си отделите време и пространство далеч от ежедневните проблеми.
  2. Намаляване на стреса и безпокойството. Една стъпка от релаксацията – намалете дейностите на тялото като пулс и дишане. Освен това насърчавайте ума си да спре да се тревожи и да препуска от едно към друго. Вземете най-чистите и най-качествени сандалови дървета за това. Лавандулата и розмаринът са и друг чудесен избор тук.
  3. Медитация. Тамянът се използва широко в много религиозни практики за задълбочаване на вниманието, повишаване на сетивата и издигане на собствения дух, когато практикувате медитация. Традиционно изтичането на времето се измерва и чрез изгаряне на тамян с определена дължина. Сандаловите дървета и лотосът се използват най-често за медитация. Този, който ви пренася до мястото, на което трябва да бъдете, без да поема мислите ви.
  4. Духовност. Изгарянето на тамян може да действа като врата към духовността, формална или неформална, призната религия или светска такава. Тамянът е бил от хиляди години в ежедневна употреба в много религии по света – индуизъм, будизъм и християнство.
  5. Щедрост и внимателност. Независимо дали е официална или неформална, религиозна или естетическа, вие създавате добра карма, като вземете тамян и го запалите като принос. Лесен начин да направите нещо, без очакване за връщане. Акт на щедрост и отпускане. Направете това внимателно занимание и изберете висококачествен тамян. 
  6. Увеличаване на сексуалното желание. Да! Използвайте аромати като жасмин, ванилия и роза, за да създадете настроение. Умът е мощно нещо, лесно се активира от тези аромати на афродизиак. Също така опитайте с канела, за да стимулирате страст и хубави любовни моменти.
  7. Подпомага съня. Безсънието е нарастващо страдание, особено в нашето съвременно, винаги включено и прекъснато ориентирано общество. Лавандулата е особено свързана с помощно средство за сън. Тамянът също помага много. Изгарянето на тамян при заспиване е далеч по-безопасно, отколкото използването на свещ с открит пламък.

Смятаме, че това е достоен списък както за новодошлите, така и за опитните хора. Виждате, причините са много, а ползите разнообразни. 

By | 2021-02-24T14:55:03+03:00 февруари 24th, 2021|Некатегоризиран|0 Comments